Hamstring blessure

Hamstringblessures zijn veel voorkomende blessures, in de topsport is  circa 15% van de blessures een hamstringblessure. Op en rond de (amateur-)voetbalvelden is een hamstringblessure een veel voorkomende blessure. Naast dat het een veel voorkomende blessure is blijken hamstringblessures ook veel terug te keren. De kans op terugkeer aan de zelfde zijde is ongeveer 30%. De kans op een hamstring blessure en op terugkeer van deze blessure is sterk afhankelijk van leeftijd, geslacht en de tak van sport.hammi

In de literatuur wordt onderscheid gemaakt in twee typen hamstringblessures, namelijk het sprint-type en het stretch-type hamstring blessure.

Het sprint-type ontstaat veelvuldig tijdens het hardlopen in de fase waarin de voet bijna de grond raakt.(eind van de voorste zwaaifase).
Logischerwijs zal dit type blessure dus veel voorkomen bij sporten waarbij veel loop-arbeid geleverd moet worden (sprint onderdelen atletiek, voetbal, rugby en American football)

Het stretch-type treedt op ten gevolge van langzame of abrupte ongecontroleerde en extreme rek op de hamstrings. deze blessure komt veel voor bij dansen, turnen, skiën en waterskiën.

Het is erg belangrijk om in het geval van een hamstringblessure zo spoedig mogelijk contact met ons op te nemen. Bij voorkeur telefonisch, zodat er spoedig kan worden begonnen met de behandeling en het revalidatie proces.

Bron: VSG richtlijn voor hamstringblessures bij sporters