Zorgverzekeraars

 

RozaFysiotherapie heeft contracten met bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars! 

We hebben in 2023 GEEN contract met:

Menzis (en alle sub-labels van menzis) en Zorg en Zekerheid (en alle sub-labels van zorg en zekerheid). Met alle overige verzekeraars hebben wij gewoon een contract. Bij twijfel kunt u ons hier altijd over bellen of mailen!

Wat kost fysiotherapie?

Wat fysiotherapie kost, hangt grotendeels af van de manier waarop u bent verzekerd. Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie beperkt vergoed. De meeste Nederlanders hebben daarom een aanvullende verzekering met een dekking voor fysiotherapie. Een deel betaalt fysiotherapie zelf.

Heeft u een aanvullende verzekering?

Als u een aanvullende verzekering heeft, zijn er twee situaties. Uw fysiotherapeut heeft wel of geen contract met uw zorgverzekeraar. Hieronder leest u hoe het in beide gevallen zit met de kosten.

  • Situatie A: uw fysiotherapeut heeft wel een contract met uw zorgverzekeraar

Heeft uw fysiotherapeut een contract met uw zorgverzekeraar dan krijgt u na een behandeling geen factuur. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten rechtstreeks aan de praktijk*. De enige kosten waar u mee te maken heeft is de premie die u voor uw zorgpolis betaalt (zie hieronder).

  •  Situatie B: uw fysiotherapeut heeft geen contract met uw zorgverzekeraar

Heeft uw fysiotherapeut geen contract met uw verzekeraar dan ontvangt u een factuur voor de behandeling(en). Deze factuur is gebaseerd op de tarievenlijst van uw fysiotherapeut. Nadat u de factuur heeft betaald, kunt u de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar (mits de betreffende behandeling wordt vergoed*).

Als uw verzekeraar de kosten deels of tot een maximum bedrag vergoedt, kan het in deze situatie nuttig zijn eerst de tarieven van uw fysiotherapeut te vergelijken met die van andere fysiotherapeuten.

Fysiotherapie zelf betalen

Heeft u besloten geen aanvullende verzekering af te sluiten voor fysiotherapie, dan zult u in de meeste gevallen de kosten daarvoor zelf moeten betalen. Ook hier is het van belang de tarieven van verschillende fysiotherapeuten met elkaar te vergelijken (zie hieronder).

Geen vaste tarieven voor fysiotherapie

Voor fysiotherapie gelden geen vaste tarieven. Hierdoor kunnen fysiotherapeuten verschillende prijzen vragen voor dezelfde behandeling.

Elke fysiotherapeut is verplicht zijn tarieven zichtbaar te maken  in de behandelkamer(s) van zijn praktijk. Daarnaast vermelden de meeste fysiotherapeuten hun tarieven op hun website. Mede op basis van deze tarieven kunt u zelf bepalen bij welke fysiotherapeut u zich wilt laten behandelen.

Wat kost een behandeling bij de fysiotherapeut?

Het tarief voor reguliere fysiotherapie is gemiddeld € 29 – 35 per zitting, ongeacht de duur van de behandeling. Een specialistisch tarief, bijvoorbeeld manuele therapie of kinderfysiotherapie kost tussen de € 37 en € 42 per zitting. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het aantal behandelingen dat u nodig heeft om te herstellen van uw aandoening.

Wat kost een aanvullende verzekering voor fysiotherapie?

Volgens de vergelijkingswebsite Independer.nl varieert de premie voor een aanvullende verzekering voor fysiotherapie van € 1,00 tot € 140,75 per maand. De premie verschilt per verzekeraar en is afhankelijk van o.a. de dekking. Een verzekering die 9 behandelingen deels vergoedt is uiteraard goedkoper dan een die 36 behandelingen 100% vergoedt.

Het is dus belangrijk voor u om te bepalen wat u aan fysiotherapie denkt nodig te hebben in 2014. Gebruik hiervoor de checklist zorgpolis fysiotherapie.

* Het is mogelijk dat een zorgverzekeraar hiervan afwijkt. Raadpleeg bij twijfel altijd uw zorgverzekeraar.

Disclaimer
De antwoorden op de gestelde vragen gelden in het algemeen en zijn bedoeld ter informatie. Wij raden u altijd aan eerst in uw eigen polisvoorwaarden te kijken. Ondanks alle zorgvuldigheid bij het opstellen van deze vragen en antwoorden kan het KNGF op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor gevolgen voortvloeiend uit deze vragen en antwoorden.